3 tot 20 Jaar Garantie & Gratis Verzending & Nu uit Eigen Voorraad Leverbaar

VESA Maat Berekenen

Wat is een VESA maat?
Wat is een VESA maat?

Hoe bereken ik de VESA maat van mijn televisie? Heel eenvoudig. Meet aan de achterzijde van de televisie de afstand tussen de vier schroefgaten op (breedte x hoogte in mm). Dat is de VESA maat! Geen tv bij de hand? Zoek online (Google) op het volgende: het type nummer van uw tv + “VESA”.

Wat is een VESA maat? Een VESA-maat verwijst naar de bevestigingsstandaard die wordt gebruikt voor het monteren van televisies, monitoren en andere beeldschermen op wandbeugels, bureausteunen en andere bevestigingsmechanismen. VESA staat voor Video Electronics Standards Association, een organisatie die industriestandaarden vaststelt voor de elektronische weergave van audiovisuele inhoud.

De VESA-maat wordt meestal uitgedrukt in millimeters en verwijst naar de afstand tussen de montagegaten op de achterkant van het scherm. Deze montagegaten worden gebruikt om het scherm te bevestigen aan een VESA-compatibele beugel of standaard.

De VESA-maat wordt aangeduid met twee getallen, bijvoorbeeld 100×100 of 200×200. Het eerste getal verwijst naar de horizontale afstand tussen de montagegaten, terwijl het tweede getal verwijst naar de verticale afstand tussen de montagegaten. Bijvoorbeeld, een VESA-maat van 100×100 betekent dat de montagegaten zich 100 mm van elkaar bevinden, zowel horizontaal als verticaal.

Het kennen van de VESA-maat van je tv of monitor is belangrijk bij het kiezen van een geschikte wandbeugel of standaard, omdat deze moet overeenkomen met de VESA-specificaties van het scherm om een veilige en stevige bevestiging te garanderen.

Hoe weet ik mijn VESA maat?

Om de VESA-maat van je tv of monitor te achterhalen, kun je een van de volgende methoden proberen:

  1. Handleiding: Raadpleeg de handleiding van je tv of monitor. Hierin staat vaak de VESA-specificatie vermeld. Zoek naar de sectie “Specificaties” of “Montage-instructies” in de handleiding.
  2. Online specificaties: Ga naar de website van de fabrikant van je tv of monitor. Zoek naar het modelnummer van het apparaat en bekijk de technische specificaties op de productpagina. De VESA-maat wordt meestal vermeld als onderdeel van de specificaties.
  3. Fysieke inspectie: Controleer de achterkant van je tv of monitor op montagegaten. Meestal bevinden deze gaten zich in een rechthoekig patroon. Meet de horizontale en verticale afstand tussen de montagegaten met een meetlint of een liniaal. De gemeten afstand geeft je de VESA-maat. Bijvoorbeeld, als de horizontale afstand 100 mm is en de verticale afstand ook 100 mm, dan is de VESA-maat 100×100.

Als je nog steeds moeite hebt om de VESA-maat te achterhalen, kun je ook contact opnemen met de klantenservice van de fabrikant van je tv of monitor. Ze kunnen je voorzien van de benodigde informatie.

Wat is een VESA Norm?

De VESA-norm (Video Electronics Standards Association-norm) is een set van standaarden en specificaties die zijn vastgesteld door de Video Electronics Standards Association. Deze normen hebben betrekking op de bevestiging van beeldschermen zoals televisies en monitoren aan wandbeugels, bureausteunen en andere montagesystemen.

De VESA-norm definieert de montagepatronen en -afmetingen op de achterkant van beeldschermen, waardoor fabrikanten en consumenten een uniforme en compatibele bevestigingsmethode kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen beeldschermen van verschillende fabrikanten worden gemonteerd op VESA-compatibele beugels, stands en andere bevestigingsapparatuur.

De VESA-norm omvat specificaties zoals de afstand tussen de montagegaten, de plaatsing van de montagegaten en de maximale belasting die een VESA-compatibele bevestiging kan dragen. Dit zorgt ervoor dat beeldschermen veilig en stevig kunnen worden gemonteerd.

De meest voorkomende VESA-maten zijn 75×75, 100×100, 200×200, 400×400 en 600×400, maar er zijn ook andere maten beschikbaar, afhankelijk van de grootte en het type beeldscherm.

Het volgen van de VESA-norm is belangrijk bij het selecteren van een geschikte wandbeugel, standaard of andere montagesystemen om ervoor te zorgen dat deze compatibel zijn met je beeldscherm.

 

Wat is er belangrijk bij het kiezen van de juiste tv voet / tv beugel / tv standaard?

Bij de keuze van een tv voet / tv beugel / tv standaard is het volgende belangrijk:

1) het tv formaat  (schermdiameter inches).

2) de VESA maat van uw televisie.

3) het maximale draagvermogen van tv voet / tv beugel / tv standaard.

Deze specificaties vindt u altijd bij de technische gegevens op de Stralex productpagina.

Schermdiameter:

Hoe bereken ik de VESA maat van mijn televisie?

Heel eenvoudig. Meet aan de achterzijde van de televisie de afstand tussen de vier schroefgaten op (breedte x hoogte in mm). Dat is de VESA maat!

Geen tv bij de hand? Zoek online (Google) op het volgende: het type nummer van uw tv + “VESA”.

Wat is Vesa?

VESA staat voor Video Electronics Standards Association en is een universele maat die wordt aangehouden door het grootste deel van de LCD, LED, Plasma en TFT fabrikanten.

De VESA maat zorgt ervoor dat u een monitor of TV kunt voorzien van een muurbeugel.

De VESA maat is de afstand tussen de bevestigingspunten die zich achterop de monitor bevinden.

De VESA maat van mijn TV/monitor

Hoe kan ik zien welke VESA maat mijn televisie of monitor heeft?

Vaak staat dit in de handleiding van de geleverde monitor of TV. Als u het in de handleiding niet kunt vinden kunt u het ook gemakkelijk zelf opmeten.

Door de maat tussen de bevestigingspunten op te meten kunt u met behulp van onderstaande tabel bepalen welke VESA maat de TV of monitor heeft.

Hieronder ziet u een opsomming van de verschillende Vesa maten:

VESA 75           De bevestigingspunten bevinden zich 7,5cm van elkaar
VESA 100         De bevestigingspunten bevinden zich 10cm van elkaar
VESA 200×100 De bevestigingspunten bevinden zich horizontaal 20cm en verticaal 10cm van elkaar
VESA 200         De bevestigingspunten bevinden zich 20cm van elkaar
VESA 200×300 De bevestigingspunten bevinden zich horizontaal 20cm en verticaal 30cm van elkaar
VESA 300×200 De bevestigingspunten bevinden zich horizontaal 30cm en verticaal 20cm van elkaar
VESA 300×300 De bevestigingspunten bevinden zich 30cm van elkaar
VESA 400×200 De bevestigingspunten bevinden zich horizontaal 40cm en verticaal 20cm van elkaar
VESA 400×400 De bevestigingspunten bevinden zich 40cm van elkaar
VESA 600×200 De bevestigingspunten bevinden zich horizontaal 60cm en verticaal 20cm van elkaar
VESA 600×400 De bevestigingspunten bevinden zich horizontaal 60cm en verticaal 40cm van elkaar

Webshop Keurmerk

Weten waar je mee te maken hebt

Tot 20 Jaar Garantie

Op ons volledige Assortiment

Gratis Verzending

In Nederland en BelgiΓ«

Eigen Voorraad

Directe levering uit eigen voorraad